Medlemskap

Medlemskap i klubben kostar 200 kr/person och år och för 500 kr/familj och år. Pengarna sätts in på PG 51 2913-5 med angivande av namn, adress, personnummer och epost-adress.

Kälksporten i Saltsjöbaden
Äldre model av kälkeRedan på 1890 - talet startade man kälkåkning i Saltsjöbaden, då i enklare, inte tävlingsinriktad åkning. Man startade uppe vid Villa Baggås på toppen av Ekorrbacken och fortsatte utför Ringvägen och korsade den då inte så trafikerade Strandpromenaden och ut på Hotellvikens is. Detta var ett stort nöje för sociteten med prinsessor och prinsar i spetsen , vilka avslutade dagen med middag och dans på det närliggande faschionabla Grand Hotell Saltsjöbaden.

På 1910 - talet anlades en större kälkbacke, med start ovanför Solsidans station och mål ute på isen mellan skidbackarna , detta ”Vintersport centrum” kom att bli vintersportens hjärta i Saltsjöbaden med längdskidåkning, backhoppning och slalomåkning som de stora sporterna.

Saltsjöbadens Rodelklubb
Johan Sander 1955 urklipp2Klubben bildades den 5 December 1955. Initiativtagare var Konsul Johan Sande J:r den dåvarande ordföranden i Svenska Bobsleigh Förbundet. Hans Wising och Curt Österlind var de som drog igång verksamheten i Vinterstadion, som var namnet på det nya vintersportcenter, som Järnvägsaktiebolaget Stockholm Saltsjön satsade på och där anlade Sverges första rodelbana, ca. 250m.
Fram till slutet på 80-talet utvecklades klubben enormt och det var framförallt den goda klubbgemenskapen som var den bidragande faktorn till klubbens framfart. Klubben satsade tidigt (1968) på bingospel som gav en god ekonomi vilket gjorde att fler tränings- och kunde genomföras, både inom Sveriges gränser men också internationellt. De stora tongivande lägren var Nyårslägret och Sportlovslägret som båda gick i Hammarstrand och där klubben kunde stoltsera med ett stort lag (omkring 30 åkare och 12 ledare under Nyårslägret och ca: 15 åkare + 4 ledare under Sportlovslägret). Under 70-talet byggdes banan om och ett nytt klubbhus anlades.

Sammanfattning
Under de 50 åren som har gått har Saltsjöbadens Rodelklubb vunnit: 72 Svenska Mästerskap, 48 Svenska Junior Mästerskap. Flest SM-tecken har Michael Gårdebäck 9 singel, 2 dubbel, 9 lag , Agneta Lindskog 8 singel, 8 lag. Klubbmedlemmar har utöver de här nationella insatserna varit engagerade på ledande positioner i Svenska Bob och Rodelförbundet, Internationella Rodelförbundet, FIL,och dess kommittéer. Klubbens aktiva åkare och ledare har deltagit i 9 Olympiska spel, 19 Europamästerskap, 31 Världsmästerskap , 12 Europamästerskap för Juniorer, 6 Väldsmästerskap för Juniorer, mer än 250 Världscuptävlingar och andra internationella tävlingar.

Bästa resultat uppnådda av medlemmar från Saltsjöbadens Rodelklubb.
Olympiska spel
Dam              Agneta Lindskog                               13:e      1980          Lake Placid.USA.
Herr              Anders Söderberg                            13:e      1994          Lillehammer.Norge.
Dubbel          Hans Kohala/Karl J. Lindquist             6:a      1992          La Plagne.Frankrike.
Världsmästerskap
Dam              Agneta Lindskog                                 6:a      1975          Hammarstrand.Sverige.
Herr              Rickard Walden                                12:a      1996          Altenberg.Tyskland.
Dubbel          Ray Lindfors/Bo Lindbergh                 6:a      1975          Hammarstrand.Sverige.
Europamästerskap
Dam              Agneta Lindskog                                 2:a      1976          Hammarstrand.Sverige.
Herr              Michael Gårdebäck                             2:a      1976          Hammarstrand.Sverige.
Dubbel          Ivar Bjare/Bo Lindbergh                     5:a      1970          Hammarstrand.Sverige.
VM för Juniorer
Dam              Rosie Wallin                                      20:e      1984          Bludenz.Österrike.
Herr              Bengt Walden                                     9:a      1992          Sapporo.Japan.
EM för Juniorer
Dam              Agneta Lindskog                                 8:a      1971          Marienbad.Tjeckoslovakien.
Herr              Michael Gårdebäck                             3:a      1974          Königssee.Tyskland
Dubbel          Ray Linfors/Josef Mayerhofer It        2:a      1974          Königssee.Tyskland
Världsmästerskapen i Naturbanrodel
Herr              Per Vinberg                                       10:a      1984          Kreuth.Tyskland.

Texten sammanställtd av Björn Walden December 2005.
Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:49

Postadress: