Hoppa till sidans innehåll

Det lilla landslaget

2015-01-14 10:07
Tänk att ni sitter i bilen på motorvägen i 115-120 km i timmen med säkerhetsbältet väl fastspänt. Byt ut bilen mot en kälke, ställ er högst upp på ett berg, lägg er i en tunnel gjord av is och så slungar ni er iväg. Då kan ni kalla er rodelåkare.
  • Uppdaterad: 2016-06-08 02:41

Den här veckan försöker Sveriges tre bästa rodelåkare  kvalificera sig för Junior-VM i rodel i OS-banan Lillehammer i Norge, De är unga, orädda och alla är de Roslags-killar från Österåker. Svante Kohala, Adam Alm och Rufus Persson är tonåringarna som ska ge Sverige en återvunnen plats i den olympiska grenen rodel.

Efter OS i Sotji väcktes en debatt om att vinternationen Sverige inte är representerat i en mängd olika grenar i de olympiska vinterspelen, däribland rodel. Sedan Bengt Walden (nu förbundskapten i USA:s rodellandslag) deltog i OS i Salt Lake City 2002 har Sverige inte haft någon åkare med på ett olympiskt spel, något som det lilla gänget från Ljusterö och Åkersberga tänker sig ändra på.

Förberedelserna inför Junior-VM är i full gång. Konkurrensen är stenhård då inte mindre än åkare från 22 nationer är på plats i Norge. Svenskarna har hunnit med 100 träningsåk den senaste veckan, vilket är nödvändigt, men också en svår balansgång då varje åk är en både fysisk och mental påfrestning.

Förbundskapten Hasse Kohala har den erfarenhet som krävs för att få ut maximalt av gruppen. Han har själv tävlat i den yppersta eliten med en sjätte-plats i dubbel-rodel i Albertville som bäst.

– Killarna vet vad som gäller. Att kvala in till ett VM där rodelns stora nationer som Tyskland, Ryssland, Österrike och Italien kommer med sina bästa är förstås otroligt svårt, men chansen finns absolut, säger Hasse.

– Vår satsning började för två år sedan och det grabbarna har gjort hittills ska

egentligen inte vara möjligt. De ligger ett år före den plan vi har satt upp och VM är ju bara ett delmål. Deras resa har precis börjat.

OS-banan i Lillehammer är faktiskt ett mästerskap på hemmaplan för killarna då

Sverige inte har någon bana, så det mesta känns hemtamt för laget.

– Vi är här var och varannan helg, så det känns bra, säger Adam Alm. Grejen nu är att vi möter världens bästa åkare i vår ålder och att vi alla startar från herrstart högst upp.

I brist på egen rodelbana har förbundskapten Hasse Kohala byggt en startramp på baksidan av huset på Ljusterö med hjälp av lokala sponsorer. Där tränar laget tillsammans med andra ungdomar starter en stor del av året. Under 2014 blev det runt 6 000 starter, något som man nu hoppas ska ge utdelning.

–Vi är lika bra som norrmännen från start, om inte bättre, säger Svante Kohala som redan förra året kvalade in till Ungdoms-VM.

– Vi tränar väldigt mycket tillsammans med norrmännen som är duktiga. De är ett bra gäng både på och utanför banan och vi sporrar varandra samtidigt som vi har kul ihop.

En bra kälke är en förutsättning för att kunna åka fort, och det är många timmars jobb och slipning av medar varje dag för att preparera kälkarna på bästa sätt. Nu räcker det inte med att kälken ska vara snabb. Det krävs en god fysik och att huvudet är med hela tiden. Det finns inte utrymme för några misstag i banan.

– Visst kan man bli skitskraj om man kommer fel in i en kurva och kälken börjar studsa i kanterna i 110 kilometer i timmen, men då får man försöka reda ut situationen så gott det går. Man är mest förbannad för att man kastat bort ett åk, speciellt om det sker i slutet av banan och man kört bra längre upp, säger Rufus Persson.

– Ett visst mått av rädsla tror jag nog man känner inför varje åk, men det håller en på tårna och skärpt hela vägen. Det är ju en jävla adrenalinkick och den känslan måste man nog ha upplevt själv för att förstå! säger Rufus.

Oavsett resultatet i Lillehammer den här veckan, så kommer satsningen fortsätta. Stödet och intresset från förbund, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) och killarnas hemmaklubb Saltsjöbadens Rodelklubb är förstås stor. Drömmen om ett OS är i allra högsta grad realistisk.

– Om killarnas utveckling fortsätter som den nu gjort så finns det verkligen förutsättningar att nå långt, säger Hasse Kohala.

– Det kommer förstås bli en lång och tuff resa, och det kommer krävas oerhört mycket av dem, men de lägger verkligen ner ett fantastiskt jobb för att nå dit de vill.

Först väntar dock ett Junior-VM på hemmaplan i Norge…

Skribent: Sture Nystrand

Postadress:
Saltsjöbadens RK - Kälksport
Albert Wickman, Sportvägen 3A
13146 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info